دال بتنی _ ایلام
دال بتنی _ ایلام
دال بتنی نوعی سقف است که به صورت یکپارچه از مصالحی مانند بتن و فولاد ساخته می شود. از این دال در ساخت انواع سازه با کاربردهای متفاوت و ساخت عرشه انواع پل و کف سازی ها استفاده می شود و اجزای تشکیل دهنده آن میلگرد و بتن هستند. از این نمونه بیشتر در سقف طبقات استفاده می شود و ضخامت آن بین ۱۰ تا ۵۰ سانتی متر است.
دال هایی که ضخامت کمتری دارند به عنوان سنگ فرش مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه این مطلب از ساختمانچی با ما همراه باشید و با انواع و نکات مهم اجرایی دال بتنی آشنا شوید.
ساخت دال بتنی
دال بتنی یا در محل پروژه و یا به صورت پیش ساخته آماده می شود. نحوه آماده سازی آن در محل پروژه توسط قالب هایی که خمیر بتن در آن ها ریخته می شود صورت می گیرد. قبل از بتن ریزی یکسری میلگردهای تقویتی در قالب قرار داده شده و توسط وسایل پلاستیکی نگه داشته می شوند. این کار باعث می شود میلگردها به طور کامل توسط بتن پوشش داده شوند.
قالب هایی که در دال بتنی استفاده می شوند از جنس صفحات پلاستیکی، فولادی و یا چوب هستند. برای ساخت پروژه هایی که کیفیت کار در آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است، قالب های فولادی و پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
در بعضی مکان ها نیز مانند دال های کف ساختمان که با دیوارهای پی و یا آجر احاطه شده اند نیازی به استفاده از قالب نیست؛ زیرا دیوارها به عنوان کناره های سینی قالب عمل می کنند.
برخلاف دال بتنی که در محل پروژه ساخته می شود، دال بتنی پیش ساخته در کارخانه تولید شده و به محل اجرای پروژه منتقل می شود. تکیه گاه دال در سازه باید ابعاد دقیقی داشته باشد تا دال های پیش ساخته به صورت صحیح در جای خود نصب شوند.
دال بتنی یک طرفه
در صورتی که نسبت دهانه بزرگ تر به دهانه کوچک تر بیشتر از ۲ باشد و دال بر روی دو لبه مقابل قرار گیرد، از نوع یک طرفه خواهد بود. در این دال انتقال بارهای وارده در جهت طولی می باشد. اگر تکیه گاه هایی دال را در چهار ضلع آن پشتیبانی کنند، این دال نیز یک طرفه است. در هر دو حالت تنها در راستای دهانه های کوچک تر، آرماتورها باید نصب شوند.
دال بتنی دو طرفه
اگر نسبت دهانه بزرگ تر دال نسبت به دهانه کوچک تر آن از ۲ کمتر باشد و دال به واسطه تکیه گاه در چهار ضلع خود پشتیبانی گردد می توان گفت از نوع دو طرفه خواهد بود. در این دال، آرماتورهای اصلی باید در هر دو جهت اجرا شوند؛ زیرا نیرو هم در راستای طولی و هم عرضی منتقل می شود.
انواع دال بتنی
دال بتنی تخت
دال بتنی تخت در دسته دال های بتنی توپر محسوب می شود و هیچ گونه تیری در آن وجود ندارد. در این نوع سیستم، ستون ها از طریق دال تخت به یکدیگر متصل می شوند. دال تخت از انواع دال دوطرفه می باشد و به صورت مستقیم به ستون متصل می گردد.
اجرای دال تخت آسان تر از دال با تیر می باشد، زیرا اجرای آرماتوربندی و قالب بندی دال تخت آسان تر است. در بیشتر مواقع هزینه های اجرایی دال های تخت مناسب تر از هزینه های اجرایی دال با تیر می باشد. دال های تخت به دلیل انعطاف پذیری بیشتری که در محل قرار دادن ستون ها دارند، سبب اجرای یک طراحی بهتر می شوند.
دال بتنی با تیر
در سیستم دال بتنی با تیر، بارهای وارده بر دال به صورت دوطرفه به تیرهای عمود بر هم انتقال پیدا می کنند و پس از آن از طریق تیر به ستون متنقل می شوند. تیر دال از جمله صلب ترین انواع سیستم سقفی می باشد که علاوه بر اجرای دال بتنی، تیرهای اصلی نیز در چهارطرف اجرا می شود و سبب کلاف شدن سازه و ایجاد عملکرد صلب تر آن می گردد.
عملیات ساخت
یک دال بتنی ممکن است به صورت پیشساخته یا اجراشده در محل پروژه باشد. دالهای پیشساخته در کارخانه تولید شده و به محل انتقال مییابند تا در بین تیرهای فولادی یا بتنی نصب شوند. این نوع از دالها ممکن است به صورت پیشتنیده (در کارخانه)، پستنیده (در محل کارگاه)، یا تنیدهنشده باشد. لازم است که تکیهگاه دال در سازه، از نظر ابعاد به صورت دقیق ساخته شود، تا دال پیشساخته به شکل مناسب در محل خود قرار گیرد.
در محل پروژه دال بتنی با استفاده از قالبهایی که خمیر بتن را به داخل آن میریزند اجرا میشود. در حالتی که دال به صورت مسلح اجرا میشود آرماتورهای تقویتی را قبل از بتنریزی در داخل قالب قرار میدهند. برای نگهداشتن میلگردها در داخل قالب، از وسایل پلاستیک استفاده میشود تا بتن به صورت کامل آرماتورهای تقویتی را پوشش دهد. ممکن است در هنگام اجرای دال کف از دیوارهای کناری خود ساختمان به عنوان قالب برای بتنریزی استفاده شود؛ ولی در دال سقف از قالبهایی مانند سینی که توسط داربستهای موقتی نگهداشته شدهاند استفاده میشود که بعد از سفت شدن بتن این داربستها را برمیدارند. قالبها عمدتاً از صفحات و قطعات چوبی، پلاستیکی یا فولادی ساخته میشوند. امروزه در پروژهای ساختمانی تجاری معمولاً برای بالا بردن کیفیت کار از قالبها پلاستیکی و فولادی استفاده میشود. در حالی که در ساختوسازهایی با بودجهٔ کم استفاده از قطعات چوبی، بسیار رایج است.
گاهی هم احتیاجی به استفاده از قالب نیست. برای مثال در دالهای کف که توسط آجر یا دیوارهای پی احاطه شدهاند، دیوارها به عنوان کنارههای سینی قالب عمل میکنند.
دال بتنی چیست و چه کاربردی دارد؟
«دال بتنی» (Concrete Slab)، یکی از مهمترین عضوهای سازهای است که از صفحات تخت بتنی تشکیل میشود. البته با پیشرفت تکنولوژی، امکان ساخت دالهای بتنی انحنادار نیز فراهم شده است. به هر حال، دال بتنی عضوی است که در سازههای مختلف (ساختمان، سد، پل، تونل) و با کاربریهای متنوع (سقف، فونداسیون، پیادهرو) مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای دال بتنی چه هستند؟
دالهای بتنی در سالهای اخیر به یکی از پرکاربردترین عضوهای سازهای تبدیل شدهاند. از کاربردهای اصلی دال بتنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت سقف و کف ساختمان
- ساخت فونداسیون
- ساخت بالکن
- تونلسازی
- ساخت عرشه پل
- روسازی جاده
- ساخت پیادهرو و سنگفرش
انواع دال بتنی کدام هستند؟
به دلیل کاربردهای گسترده دال بتنی در سازههای مختلف، این عضو سازهای دارای تنوع بسیار زیادی است. معمولا نوع دال بتنی بر اساس شکل، مقطع، نسبت طول به عرض، روش اجرا و کاربری تقسیمبندی میشود:
- شکل: تخت، شیبدار، قوسی، گنبدی
- مقطع: توپر، توخالی، ترکیبی
- نسبت طول به عرض: یک طرفه، دو طرفه
- روش اجرا: برجا، پیش ساخته
- کاربری: سقف، کف، فونداسیون و غیره
دال بتنی چگونه ساخته میشود؟
به طور کلی، ساخت و اجرای دالهای بتنی به دو روش برجا یا پیش ساخته صورت میگیرد. در روش برجا، تمام فعالیتها از قبیل قالببندی، آرماتوربندی، اعمال پیش یا پس تنیدگی و بتنریزی در محل پروژه اجرا میشوند. در روش پیش ساخته، ساخت دال یا قطعات آن و پیش تنیدگی در کارخانه صورت میگیرد و فرآیندهای نهاییسازی نظیر جانمایی، نصب اتصالات و یا پس تنیدگی در محل پروژه انجام میشوند.